Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

En dag om kvinnohistoria

4 November, 2023 @ 10:00 - 17:00

Program:

10.15 Gerd-Mari Roos från Svenska kyrkan guidar i Östra Hoby medeltida kyrka (som ligger precis intill Folkhemmet). Kyrkan har en intressant kvinnlig historia, bland annat bär predikstolen den danska drottningen Anna Katarina av Brandenburgs vapen.

11.00 Dörrarna till Folkhemmet öppnas.

11.15 Skådespelaren Beatrice Järås läser en monolog baserad på Anna Larsdotters bok Glömda soldater, om kvinnor som deltog i andra världskriget. Kvinnorna som lyfts fram är kantinlottan Maija, sjuksköterskan Frances och stridspiloten Nadja. Del 1 av 3.

11.30 ”De vanartiga flickorna”. Louise Lindblom, lärare och författare, berättar om flickorna som togs in på så kallade skyddshem i Sverige åren 1922–1954. Varför tog Barnavårdsnämnden flickorna hemifrån och hur gick det sedan för dem? Louise har bland annat skrivit boken De besvärliga – skyddshemmets vanartiga flickor.

12.15 Lunch och bokbordsmingel. En enkel lunch serveras till självkostnadspris.
Författarna Charlotte Kronlund och Maria Lancing signerar och säljer sina böcker Den sista ålafiskaren och Den berusade spindeln.

13.00 Författaren och journalisten Anna Larsdotter berättar om sitt pågående bokprojekt Fabriksflickorna – om de kvinnor som bar upp den tidiga svenska industrin. Utgångspunkten är Sveriges hittills dödligaste arbetsplatsolycka, som inträffade på en tändsticksfabrik i Tidaholm år 1875.

13.45 Riksspelmansduon Anna Rynefors och Miriam Andersén spelar musik från sitt projekt Skånska spelkvinnor, där de lyfter fram kvinnliga musikutövare som duon hittat via efterforskningar i arkiv.

14.30 Beatrice Järås läser monolog nummer två om kvinnor som deltog i andra världskriget.

14.45 Kaffe och bokbordsmingel.

15.00 Trädgårdshistoriker Boel Nordgren berättar om den krokiga och svårframkomliga vägen för kvinnor som ville utbilda sig till trädgårdsmästare i Sverige åren 1865–1960. I fokus finns både yrkesverksamma kvinnor och de som använde kunskaperna i den egna hemträdgården. Boel har skrivit boken Trädgårdsmästarinnor – hundra år av kamp för jämställd trädgårdsutbildning.

15.45 Beatrice Järås läser monolog nummer tre om kvinnor som deltog i andra världskriget.

16.00 Slut för idag.

Kontaktperson
Anna Larsdotter
070 164 62 90
annalarsdotter.se

Anmälningsinformation
Begränsade platser, bokningsbekräftelsen räknas som biljett.

Details

Date:
4 November, 2023
Time:
10:00 - 17:00

Prenumerera på nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få nyheter och info om vad som händer på Skillinge.

Jag är...

Du har framgångsrikt prenumererat

Prenumerera på nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få nyheter och info om vad som händer på Skillinge.

Jag är...

Du har framgångsrikt prenumererat