”Skillingedagarna” börjar ta form

by | Feb 10, 2024 | Okategoriserade

I torsdags hölls det andra stormötet om projektet ”Skillingedagarna”. Trots sjukdom och andra förhinder var vi lite drygt 20 personer som samlats för att diskutera hur vi ska gå vidare med arbetet. Mycket givande diskussioner och förslag. Härligt med en så positiv känsla i vårt Skillinge. Vi har också tagit emot feedback efter förra mötet via mejl. Dessa tar vi med oss i det kommande arbetet. Här följer en kortfattad redovisning av vad vi kom fram till. Tidigare idéer och förslag hittar du här.

Först och främst ska vi se de första ”Skillingedagarna” 11-13/10 som ett “pilotprojekt” med syfte att fortsätta en gång per år. Det är viktigt att vi inte tar i för mycket första året. Bättre att vi gör det lite mindre, genomförbart och bra!

Det har från början diskuterats om teman för dagarna men första året presenterar vi istället en palett av vad Skillinge kan erbjuda. Vi ska i planeringen också förhålla oss till att vi nu lever i dyrtider och ambitionen ska vara att erbjuda så många kostnadsfria aktiviteter som möjligt.

Något stort dragplåster har vi inte råd med istället satsas på många småaktiviteter som kan locka besökare av olika åldrar och intressen.

Eftersom ”Skillingedagarna” planeras till mitten av oktober måste vi vädersäkra aktiviteterna, det vill säga utnyttja alla tänkbara större lokaler såsom; Teatern, Varvet, Skolan, Kapellet, Blå Hallen, Scoutstugan, Missionshuset. Eventuellt också komplettera med något större partytält.

Även om vi ska tänka ”dyrtider” så måste vi ha en budget. Vi har en liten grundplåt i vårt stipendium från Österlenvännerna (10.000 kr) och den kommer att rejält kompletteras från  företagarföreningens kassa. Vi ska bidrag  från kommunen, stiftelser hos Sparbanken Syd med flera. Vi kommer också behöva sponsring från våra medlemsföretag. Skulle merparten av medlemmarna i företagarföreningen kan sponsra med en tusenlapp, skulle kunna ge upp mot 100.000 kr. Viktigt att vi får en stabil ekonomi på plats ganska omgående.

Karin från Skillinge Teater redovisade vad de redan nu ser att teatern kan bidraga med; Kvällsevenemang med middag i matsalen. Karin fixar några riktigt bra uppträdanden som förstås kommer att kräva en avgift. Den nya “Vita salen” i gamla Studion kommer att upplåtas kostnadsfritt  och där Karin tänker sig tema “Möte kropp och själ” där aktiviteter med yoga, massage, ledarskapsdiskussioner med mera avlöser varandra under de tre dagarna. Lunch i restaurangen, Ginbaren hålls öppen förstås och korvgrillning för barnen utomhus. Ett minidesigntorget kan arrangerasi stora salen och samtidigt samtidigt kanske en del av designtorget kan befinna sig på Östangård. Den 3-dimensionella byvandringen ”30.000 dagar – Livet en vandring” med fokus på det gamla fiske- och sjöfartslivet kommer att aktiveras igen och anpassas.

Hamnen och teatern blir huvudmötesplatserna under Skillingedagarna. Fokus på att merparten av aktiviteterna ska ske inne i Skillinge så att vi får en förtätning. Verksamheter som ligger utanför själva lejet ska beredas plats i någon av de större lokalerna. Genom detta får vi en bättre sammnhållning och en större upplevelse för både arrangörer och besökare.

Kommunstyrelsens ordförande Jeanette Ovesson deltog också vid mötet och kom med värdefulla inspel. Kommunen kan bistå med personer som kan hålla intressanta föredrag. Arrangörsbidrag kan sökas hos Kultur- och Fritidsnämnden. Om det presenteras ett intressant program under Skillingedagarna kan kommunen även bjuda in folk från kommunens vänorter plus Bornholm. Jeanette Ovesson lyfte fram att intresset för föreläsningar och korta besök hos företag i Skillinge stort. Anordna en rundvandring är en idé.

Jeanette menade även att det kan vara bra att sprida budskapet att många/merparten av aktiviteterna under dagarna är gratis men att de som vill bidra kan skicka in pengar till föreningens swishnummer.

Barnaktiviteter är av största vikt för arrangemanget. Det är något som efterfrågas mycket på Österlen. Finns det aktiviteter för barnen så kommer föräldrarna på köpet. Exempelvis kan man anordna workshops för barn och ungdomar där föräldrar kan lämna ifrån sig sina barn under några timmar. Hör med Kulturskolan och Borrby skola som kan anordna mindre teaterföreställningar.  Barnloppis är alltid populärt, kanske som bakluckeloppis. Blev mycket populärt när det senast begav sig.

Tre arbetsgrupper startades omgående; Samordnande projektgrupp, Programgrupp (som kan delas upp i fler undergrupper) och en Marknadsföringsgrupp.

Vi behöver glada entusiaster i alla grupperna. anmäl dig till anders@gustibus.se och berätta vad du vill arbeta med. Det finns arbetsuppgifter för alla. Har du förslag på aktiviteter, vill du hålla ett föredrag eller en prova-på-kurs eller liknande så mejlar du det till samma adress.

Samordnande projektgruppen
Anders Öhman

Monika Ljungcrantz Stoltz

Programgruppen
Ylva Ekesiöö Lyppert
Jon Lindberg

Marknadsföringsgruppen
Anders Öhman
Tor Ekström
Monika Ljungcrantz Stoltz

Prenumerera på nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få nyheter och info om vad som händer på Skillinge.

Jag är...

Du har framgångsrikt prenumererat

Prenumerera på nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få nyheter och info om vad som händer på Skillinge.

Jag är...

Du har framgångsrikt prenumererat