Skillinge Kruisbessen Festival

Voor de meesten is zomer dé tijd om rijpe bessen te plukken en te eten maar niet voor kruisbessen-telers en tuinier hobbyisten in Skillinge en omgeving, zij hebben al maanden maar één ding in gedachten: Het Skillinge Kruisbessenfestival 3 augusti 2019.

Bezoek het festival

Tijdens het festival valt er van alles te beleven voor de hele familie! Er zijn activiteiten voor groot en klein. Er is een café, live-band, competities, kinder-activiteiten etc.

Doe mee!

Er is een competitie voor de zwaarste kruisbes in vier verschillende kategorieën: gele, groene, witte en rode kruisbessen. Elke kategorie heeft zijn eigen winner. Tevens is er een ”Best in show 2018” trofee voor beste kruisbes van het hele festival. En daarnaast zijn er ook prijzen voor de best smakende en meest innovatieve gerechten, allemaal gemaakt van kruisbessen natuurlijk!

Lokale tuincentra´s hebben een goede selectie kruisbessestruiken in aanbod. Er is dus geen excuus om niet mee to doen! Het kruisbessen festival heeft als positief gevolg dat Skillinge en omgeving extra in de schijnwerpers komen te staan, evenals lokale bedrijven en attrakties. Hopelijk opent dit deuren voor meer mogenlijkheden op het gebied van zaken.

Maar het allerbelangrijkste is dat het een gezellige dag wordt voor iedereen! Het is een dag waar de gemeenschap bij elkaar komt en een dag waar bezoekers kennis kunnen maken met Skillinge.

Egton Bridge Old Gooseberry Society

Skillinge Kruisbessen Festival ontstond na het zien van een tv pgrogramma over de Egton Bridge Old Gooseberry Society in Engeland. Deze vereniging uit Noord Yorkshire houdt al sinds 1800 een jaarlijkse kruisbessen competitie. Het was hier dat het all-time record verbroken werd met een kurisbes van maar liefst 62 gram!

Competitie Regels

Deeinemende kruisbessen moeten in Zweden geteeld zijn en vrij van ziektes of schade. Elke deelnemer mag tot en met 3 bessen in elke klas aanmelden. Alle bessen worden anoniem aangemeld, kontakt informatie wordt geregistreerd en elke deelnemer krijgt een nummer. Al het eten en drank moet met de hand gemaakt zijn en mag niet commercieel geproduceerd zijn.

Registratie kosten

Deelnemers afgifte (max 3 bessen): SEK 20
Afgifte per gerecht en per drank: SEK 20

Klassificatie

Rode, gele/witte en groene kruisbessen worden beorrdeeld op gewicht. De zwaarste bes in elke klasse wint. De ”Best in Show” prijs is voor de mooiste kruisbes van alla klassen bij elkaar.

Procedure

Alle bessen worden gewogen op een gecertifieerde weegschaal door aangewezen functionarissen van het festival. De resultaten worden opgelezen en op een groot bord geschreven zodat iedereen de resultaten kan lezen. Het wegen begint om 12:00 uur.

Kruisbessen gerechten en drank worden door een aangewezen jury geproefd. De jury´s beslissing is afdoende.

Prijzen

De eer van het winnen … en een prijslint. De ”Best in Show” wint een trofee.