Företagarstipendium – en knuff i rätt riktning

Hos många folkslag i världen förknippas håret med livskraft och ibland symboliserar det gudomlig styrka. Skyddsandar, till och med själva livskraften bodde i håret och kunde skadas om det klipptes eller tvättades. Men det gäller inte hos dagens frisörer. Här är det tvärtom viktigt att håret behandlas och behandlas väl. Sara Persson, Silversaxen, är en av dem som vet.

Ung men inte oförståndig
Omedelbart efter gymnasiet började Sara sin frisörbana, bara 19 år. Hon skulle långsamt glida in i yrket genom att arbeta hos och tillsammans med en annan duktig frisör. Det höll i fem dagar. Därefter fick den gravida kollegan alldeles för tidigt barn och Sara stod ensam i salongen och måste ta hand om alla bokade kunder. Det fanns inget alternativ, säger Sara och medger att om hon vetat att det skulle bli på det sättet, hade hon aldrig gett sig i kast med det. Men det gick bra. Kunderna både stannade kvar och blev fler. Efter fyra år vågade Sara sig på att etablera sig i en egen salong på Skillinge, Silversaxen, där hon nu varit verksam i ett år. Kunderna är många och består av män och kvinnor i alla åldrar, ungdomar och barn. Och de kommer inte bara ifrån Skillinge utan ”upptagningsområdet” är tämligen stort. Häromdagen kom en kund cyklande från Simrishamn – hennes bil hade pajat – för att bli klippt hos mig. Då känner man sig stolt, tillstår Sara.

Att många är stamkunder och att kunderna bara blir fler är väl bevis för att hon kan sitt jobb, för det där med marknadsföring är inget som hon hunnit med.

En hjälp på vägen fick hon genom att hon blev Skillinge Företagareförenings stipendiat 2019 precis när hon flyttat in. Det innebar såväl 15 000 kronor som uppmärksamhet. Då kunde jag betala ytterligare en frisörstol och få min salong komplett. Att fler fick veta att jag fanns betydde självfallet också mycket.

Kollega sökes

Förvisso arbetar Sara i sin salong både vardagar, kvällar och en hel del helger, men hon är också nybliven assisterande tränare till Gärsnäs AIS damlag. Hon har dessutom precis bytt bostadsort till Rörum. En del kunder har frågat om jag ska flytta salongen dit, men absolut inte. Det är Skillinge som gäller för mig och jag vill gärna utvidga verksamheten här. Om någon är intresserad av att arbeta med hud- eller fotvård eller liknande, så finns det plats här hos mig. Det skulle vara roligt med en kollega.

Tilläggas kan att Sara även sedan i höstas efter handledarutbildning periodvis har ett antal praktikanter hos sig. Hon vet verkligen hur det är att vara ung och ny i yrket.

I ”Alla hjärtans dag”-tider….
I nordiska folkliga traditioner finns många föreställningar kring hår. Använt på rätt sätt kunde hår bota sjukdomar såväl som användas för kärleksmagi. Om en kvinna till exempel ville väcka kärlek hos en man, skulle hon ta en lock av sitt hår och lägga hårstrån i maten till den hon var kär i. Då skulle han falla direkt!