Service

 

Att leva och arbeta på Skillinge betyder att vara med i ett opretentiöst socialt nätverk i ett samhälle med cirka 900 året-runt-boende. Här följer några exempel på vad som finns på Skillinge och i dess närhet:

Apotek

Närmaste apotek finns i Borrby och i Simrishamn. I Köpmangården Matöppet finns en del receptfria läkemedel.

Bank

Närmaste bank finns i Borrby (Sparbanken Syd) och i Simrishamn
(Sparbanken Syd, Färs & Frosta Sparbank och Handelsbanken).

Begränsat pengauttag kan göras i Köpmangården MatÖppet.

Biograf

I kommunen finns biografverksamhet i Simrishamn, Borrby och Kivik. I Ystad och Tomelilla finns andra närliggande biografer.

För program se www.bioprogrammet.nu

Bibliotek

För närvarande bedrivs biblioteksverksamhet endast i Simrishamn. Besök gärna Skillinge Bokotek i ”Gamla Banken”. Där går det bra att både läsa, låna och köpa böcker.

Boulebana

Vid gamla slipen i Skillinge hamn har Skillinge Båtklubb anlagt en boulebana. www.skillingebatklubb.com

Camping

Närmaste campingplatser är Borrbystrands Camping, tel 0411 52 12 60, Löderup Strandbads Camping, tel 0411 52 63 11 och Tobisviks Camping, tel 0414  41 27 78.

Frimärken och postkuvert

Köpmangården Matöppet säljer frimärken och postkuvert med hjälp av vilka mindre paket kan sändas!

Fritid och föreningar

Det finns ett antal föreningar i Skillinge med inriktning på både idrott och kultur (se fliken Föreningar).

Företag

Här finns allt från frisör till de hantverkare som behövs då man vill bygga nytt eller reparera ett hus. Se fliken Företag.

Golf

Det finns många golfbanor på Österlen. Närmast är det till Österlens Golfklubb med banor på Lilla Vik och Djupadal och Tomelilla Golfklubb.

Gästhamn 55°28,4 N 14°17,1 E

Gästhamnen drivs i kommunal regi. Här finns tillgång till toalett, dusch och tvättmaskin. El och vatten är utdraget på bryggorna. Gångavstånd till livsmedelsaffär.

Gästplatser finns utmed kajerna i den yttre hamnbasängen och på de av båtklubbens bryggplatser som har grön markering på bryggkanten. Röd markering innebär att båtägaren endast är ute på dagstur.

Hamn och fartygsservice

I Simrishamns kommun finns ett antal hamnar. En av de största och mest aktiva finns på Skillinge med såväl fiske- som småbåtshamn.

Slip, hamnkran och varv finns alldeles intill.

För aktuell info om Skillinge Snickeri- och Varvsindustri se www.skillingevarv.se. För aktuell information om hamnen och hamnavgifter se www.simrishamn.se och på respektive företags hemsida.

Hemtjänst och äldrevård

Skillinge hemtjänstdistrikt har sin utgångspunkt i Ankaret, ett nybyggt äldreboende på Skillinge. Telefon 0414-313 32.

Hästintresserad?

I Skillinge finns Skillinge Dressyr, www.skillingedressyr.se.

I Östra Hoby finns Kvarnbyborgs Ridcenter www.kvarnbyborg.se

I Borrby finns Österlens Ridklubb, www.osterlensridklubb.se.

Hälsa

Vårdcentral och distriktssköterska finns i Borrby, telefon 0411-205 15. www.novakliniken.se

I Simrishamn finns närsjukhus, telefon 0414-150 00. Här finns också hälsocentral. www.praktikertjanst.se

Kommunikationer

Vägnätet kring Skillinge är tätt och bra och större transportföretag finns etablerade i närheten. Det tar drygt en timme att köra till Lund eller Malmö, ytterligare 30 minuter över Öresundsbron till Köpenhamn och cirka 50 minuter till flygplatserna i Kristianstad (fri parkering) och Sturup.

De allmänna kommunikationerna omfattar buss från Skillinge och tåg från Simrishamn och Ystad. För aktuell information se www.skanetrafiken.se

Konst

Gallerier, enskilda konstnärer och konstnärsnätverk borgar för att kulturbehovet kan stillas. Konstkurser och tillfälliga utställningar ger inspiration.

Kyrka och kapell

Skillinge tillhör Stiby, Borrby & Östra Hoby Församling. Utöver S:t Pauli Sjöfararens kapell och Missionhuset på Skillinge finns församlingskyrkan i Östra Hoby (3 km).

Mat och dryck

I hamnen finns Skillinge Hamnkrog och Verandan bistro. Under sommarmånaderna kan man dessutom äta – och köpa – fisk i Skillinge Rökeri.

Vid norra infarten till Skillinge går en vacker väg till Sjöbacka Gård B&B, som har caféverksamhet och matservering på beställning året runt. Och bo så klart!

Väl inkommen i Skillinge, Kaptensgatan 1, finns Thulins Café.

Året runt kan du handla din mat i välsorterade Köpmangården MatÖppet.

På Östangård finns både mat och dryck och boende.

Catrinegården B&B  – Inredningsbutik och café, mellan Ö Hoby och Borrby, serverar kaffe/te med dopp, smörgåsar m m under sommarmånaderna och vid enskilda helger.

Karnelund Krog & Rum i Gislöv erbjuder såväl mat som husrum.

På Skillinge Teater finns också café och vinbar.

Postservice

Köpmangården Matöppet säljer frimärken och vadderade postkuvert, med vilka mindre paket kan sändas. Utanför finns också brevlåda med tömning dagligen.

Samlingslokal

På kommuns kultur- och fritidskontor går det bra att boka samlingslokaler. Ring telefon 0414 81 93 03/81 93 15 eller e-posta till kulturfritid@simrishamn.se.

Skillinge Scoutgård kan bokas på telefon 0414-306 32.

Skillinge Teater

Sedan 1995 har Skillinge en kritikerrosad teater. Högsäsong infaller under sommarmånaderna, men även vid andra tider på året ges föreställningar. www.skillingeteater.com

Tennis

Tennisbanor finns vid Skillinge Idrottsplats. Boka hos Skillinge Bokotek,
ring 0733-50 88 88..

Övernattning

Vill du övernatta på Skillinge erbjuder Sjöbacka Gård B&B både utmärkta bäddar och härlig utsikt för kortare eller längre tid. Samma gäller för Östangård, Hoby Gård B&B, Lunkaberg B&B, Karnelund Krog och Rum, Catrinegården B&B, Ola Nils-Gård, Westremark, Glimminge B&B, Gärdesgården och Jansro Hem & Trädgård.